U posljednjih nekoliko godina osmišljavanjem i provedbom čitavog niza projekata nastojali smo povećati kvalitetu života u Puli i učiniti naš grad još ljepšim mjestom za život. Izgradili smo nove škole i vrtiće, uhvatili se u koštac s rješavanjem dugogodišnjeg problema gradske kanalizacije, započeli s provođenjem plinofikacije i uređenjem rive, proveli čitav niz infrastrukturnih zahvata, obogatili gradsku kulturnu i zabavnu scenu te uredili sportske terene diljem grada. Iako smo već dosta  napravili, čeka nas još puno poslova koje moramo dovršiti, ali i brojni koje tek trebamo započeti. Vjerujemo kako smo na dobrom putu da opravdamo Vaše povjerenje i učinimo Pulu suvremenim i ugodnim gradom za sve generacije.


Nove web-stranice i on-line usluge

nove-web-stranice-i-on-line-uslugeU prosincu 2009. godine napravljen je korak naprijed u informatizaciji rada Grada Pule. Prezentirane su nove web stranice Grada Pule, koje predstavljaju logičan nastavak već započetih projekata iz 2008. godine, kao što su ePula sustav za elektroničko upravljanje dokumentima.

Uz brojne sadržaje i informacije, novost na web stranicama Grada su e-Usluge online servis koji omogućuje građanima pristup podacima i gradskim službama putem interneta. Ovom inovacijom Pula je preuzela vodeće mjesto u informatizaciji javne uprave u Republici Hrvatskoj, a i šire. Najvažnija novina za građane je usluga pod nazivom “Pregled predmeta”, koja omogućava građanima da putem interneta prate napredak u rješavanju svojih predmeta u gradskoj upravi. Usluga “InfoSMS” omogućava građanima primanje informacija o predmetima koji su u obradi u gradskoj upravi putem SMS poruka. Posebno su značajne e-Konzultacije pomoću kojih se građani uključuju u proces donošenja odluka. Model e-Konzultacija nije anketno izjašnjavanje o određenom projektu grada. Slanjem svojih komentara, mišljenja i prijedloga o konkretnom problemu putem obrasca za e-konzultacije, građani postaju sukreatori projekta.

 

Besplatni bežični pristup pristup internetu

besplatni-pristup-internetuSuradnjom Grada Pule, Carneta, Sveučilišta Juraj Dobrila i Udruge korisnika bežično umreženih informatičkih sustava PulaWireless pokrenut je razvoj gradske bežične mreže za pristup internetu Pula Free Air, temeljen na otvorenim sustavima i standardima.

Signal otvorene bežične mreže u Puli pokriva: Forum, Portaratu, Flanatičku ulicu, gradsku tržnicu, Giardine, područje oko Pattinaggia, Sveučilište Jurja Dobrile, dio Kaštela, područje oko škole Veruda.

.

 

Nova atletska staza

nova-atletska-stazaPočetkom listopada 2009. godine dovršeni su radovi na postavljanju nove osmostazne atletske staze na sportsko rekreacijskom centru Veruda, omiljenom okupljalištu rekreativaca i sjedištu Atletskog kluba “Istra”. Vrijednost izvedenih radova je 2,783 milijuna kuna. Stazi je izdan certifikat Class 2 od strane lAAF-a, čime je potvrđena kvaliteta izvedbe te omogućeno odvijanje natjecanja nacionalnog i međunarodnog tipa.

.

.

 

Izgrađena nova škola na Velom Vrhu

izgradena-nova-skola-na-velom-vrhuNakon požara koji je staru zgradu osnovne škole Veli Vrh pogodio 24. veljače 2008. godine, Grad Pula poduzeo je sve mjere za što bržu izgradnju nove škole. Osnovna škola “Veli Vrh”, najsuvremenija I najbolje opremljena osnovna škola u Hrvatskoj, prva je škola izgrađena u Puli nakon punih 26 godina, a svoja vrata je otvorila učenicima s početkom školske godine 2010/11. Škola je projektirana za 600 učenika u jednosmjenskoj nastavi te opremljena prema najvišim odgojno-obrazovnim standardima. U sklopu škole sagrađena je trodijelna sportska dvorana, kuhinja i vanjsko igralište. Ovaj suvremeni objekt opremljen je video nadzorom, sve su učionice klimatizirane i opremljene multimedijalnom opremom. U sklopu kompleksa nalazi se višenamjenski prostor i blagovaonica. Razredna nastava odvija se u 12, a predmetna u 16 učionica gdje svaki profesor ima svoj kabinet. Posebno je Izdvojena informatička učionica. Prostori uprave s administracijom čine zbornica, tajništvo I računovodstvo, te uredi ravnatelja, logopeda, pedagoga, psihologa I defektologa. U školi se nalazi I knjižnica s pratećom čitaonicom, učenički klub te multimedijska učionica.

Trodijelna sportska dvorana opremljena je teleskopsklm tribinama s 500 sjedećih mjesta, koševima s elektro-podizačima, pregradama, terenima za rukomet, odbojku, košarku, badminton, stolni tenis i stijenom za penjanje. Vanjsko igralište namijenjeno je rukometu i košarci, a tribine mogu primiti preko 1000 ljudi.

 

Novi vrtić za 120 djece

novi-vrtic-za-120-djeceZgrada dječjeg vrtića je jednoetažna građevina s tri vrta, ukupne površine 770 m2, a sastoji se od četiri cjeline postavljene na različitim visinama. Vrtić čine pet odvojenih jedinica za vrtićke grupe s dnevnim boravkom, garderobom i sanitarnim prostorima.

Svaka vrtićka grupa ima pristup svom vrtu preko terase.

Pored ulaza su višenamjenska prostorija i blagovaonica. U istom sklopu su i sanitarni prostori za posjetitelje i roditelje. Prostori namijenjeni djelatnicima vrtića obuhvaćaju skupnu sobu za odgojne i zdravstvene djelatnike te garderobu sa sanitarijama. Višenamjenska prostorija opremljena je audio/ video sustavom koji omogućava sve vrste rada.

Dječji vrtić izgrađen je u sklopu kompleksa osnovne škole Veli Vrh te prostorije mjesnog odbora Veli Vrh. Korisnici objekta od početka pedagoške 2010./2011. godine su Predškolska ustanova Dječji vrtići Pula s četiri vrtićke skupine i Predškolska ustanova Istituzione prescolare Rin Tin Tin Pula-Pola s jednom vrtićkom skupinom.

Dječji vrtić na Velom Vrhu prvi je vrtić sagrađen u posljednjih osam godina u Puli, a otvorio je vrata najmlađima 1. rujna 2010. godine.

 

Pula uvela moderan i štedljiv sustav javne rasvjete

pula-uvela-moderan-i-stedljiv-sustav-javne-rasvjeteHEP ESCO je za Grad Pulu razvio, sufinancirao i Izveo energetski učinkovit projekt obnove i modernizacije javne rasvjete grada Pule. Ukupna vrijednost projekta je 11,8 milijuna kuna, od čega je udio Grada Pule 6,4 milijuna kuna, a udio HEP ESCO 5,4 milijuna kuna. Modernizacijom sustava javne rasvjete postignuta je ukupna ušteda od čak 1,1 milijuna kuna godišnje.

Ovim projektom obuhvaćene su glavne prometnice u gradu ali I manje ulice po naseljima u kojima je do početka provedbe mjera zabilježen veliki broj živinih svjetiljki i zastarjele tehnologije. Kako bi se dobila veća učinkovitost sustava javne rasvjete, u sklopu ovog projekta zamijenjeno je 2.200 starih rasvjetnih tijela novima, servisirano je i modernizirano 133 postojećih svjetiljki, dok je 330 svjetiljka premješteno. Modernizacijom 45% svjetiljki u sustavu postignute su uštede energije od 20,6%. Kvaliteta rasvjetnog sustava je povećana, troškovi za održavanje moderniziranog sustava su manji, a smanjeno je i onečišćenja okoliša kod proizvodnje električne energije kao i ne manje bitno svjetlosno onečišćenje.

 

Dograđena OŠ “Šijana”

dogradena-os-sijanaU siječnju 2011. učenici i nastavnici Osnovne škole Šijana u novo su školsko polugodište ušli u novouređenim prostorima školske zgrade. Kako se program produljenog boravka učenika nižih razreda do sada provodio u dislociranom prostoru, ovom rekonstrukcijom i nadogradnjom, njegovo je provođenje omogućeno u matičnoj školi. Ukupna vrijednost radova izgradnje, uređenja okoliša i opremanja škole je oko 6,8 milijuna kuna. Projekt je izrađen u skladu s Državnim pedagoškim standardom osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja te u potpunosti zadovoljava uvjete za nesmetani pristup, kretanje, boravak i rad osoba smanjene pokretljivosti.

 

 

Otvoren stadion Aldo Drozina

otvoren-stadion-aldo-drozinaUtakmicom A selekcija nogometnih reprezentacija Hrvatske i Češke pred više od devet tisuća gledatelja, 9. veljače 2011. godine svečano je otvoren novouređeni nogometni stadion Aldo Drosina. Utakmicu je pritom pratilo više od 120 novinara i TV ekipa. Grad Pula je za realizaciju ovog objekta osigurao sredstva u iznosu od 47,5 milijuna kuna te time omogućio završetak modernog sportskog kompleksa koji je od iznimne važnosti za sport, ne samo Pule već i čitave Istre, a koji je prepoznat na razini Hrvatske. Kompleks svakodnevno koristi više od 300 djece te mnogobrojni rekreativci, a publika može pratiti i noćne nogometne utakmice.

.

 

Više od 18 milijuna kuna za OŠ “Veruda”

vise-od-18-milijuna-kuna-za-os-verudaU svibnju 2011. otvoreno je novo krilo osnovne škole Veruda koje omogućuje odvijanje nastave za više od 500 učenika u jednoj, umjesto u tri smjene. Uz nadogradnju, rekonstruiran je i dio „stare” škole. U ovaj je projekt uloženo više od 18 milijuna kuna, pri čemu je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske osiguralo 75%, a Grad Pula 25% potrebnih sredstava.

.

.

 

 

E-potpis uveden u rad gradske uprave

e-potpis-uveden-u-rad-gradske-upraveU svibnju 2011. u cijelu je gradsku upravu Grada Pule uveden elektronički potpis (e-potpis), čime je Pula postala prva javna uprava u Republici Hrvatskoj koja primjenjuje e-poslovanje. E-poslovanje donosi brojne prednosti kao što su povećanje efikasnosti rada, smanjenje troškova poslovanja, omogućuje dostavu zahtjeva e-poštom, praćenje statusa rješavanja predmeta, preuzimanje.

.

.

 

 

Pulski podzemni tuneli

pulski-podzemni-tuneliU svibnju 2011. godine otvoren je podzemni tunel broj 12 kod Dvojnih vrata, kojeg je Grad Pula predao na upravljanje Povijesnom muzeju Istre. Ulaz u tunel nalazi se u blizini Dvojnih vrata, a izlaz mu je na Đakonovom usponu. Ovime je Pula dobila novu turističku atrakciju u samom centru grada, a da postoji velik interes građana i posjetitelja našeg grada potvrđuje činjenica da je tunel od 15. lipnja, kada je službeno otvoren za posjet, do 15. rujna 2011. posjetilo 15.800 ljudi.

.

 

 

Nova galerija Antun Motika u INK

nova-galerija-antun-motika-u-inkNova Galerija Antun Motika u svibnju 2011. proslavila je otvaranje izložbom Antun Motika „Izbor iz donacije za stalni postav”, na II katu Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula. Želja Antuna Motike da dio svoga raskošnog opusa ustupi rodnom gradu realizirana je 2006. godine i sastavni je dio Zbirke umjetnina Grada Pule. Od prvogpredstavljanja dijela Zbirke 2007. godine do danas izloženo je preko 200 stručno obrađenih i opremljenih djela kroz osam izložbenih postava u Gradskoj galeriji u Kandlerovoj ulici. Realizacijom ove galerije, Antun Motika, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća, vratio se u svoju rodnu Pulu.

 

 

Sedam novih privremenih kružnih tokova

sedam-novih-privremenih-kruznih-tokovaU suradnji s Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste, Grad Pula je pokrenuo niz projekata postavljanja privremenih kružnih tokova na najfrekventnijim i najkritičnijim križanjima u gradu, a sve s ciljem povećanja protočnosti i sigurnosti u prometu. Tako je tijekom svibnja 2011. u promet pušten prvi privremeni kružni tok na križanju državne ceste DC 66 i Tršćanske ulice (kod Mlina), a potom i privremeni kružni tok na križanju državne ceste DC 66 i Industrijske ulice (kod Getroa). Radove na navedenim križanjima u cijelosti je financirao Grad Pula. Što se tiče križanja na županijskoj cesti, Županijska uprava za ceste planirane zahvate financirala sa 85 posto potrebnih sredstava, dok je Grad Pula sudjelovao sa preostalih 15 posto. S ciljem povećanja protočnosti frekventnih križanja na županijskoj cesti i Ulici Prekomorskih brigada postavljena su tri privremena kružna toka zbog čega su semafori na raskrižjima pulske obilaznice sa Šišanskom, Medulinskom i Premanturskom cestom uklonjeni.

 

Novo parkiralište Karlo Rojc sjever

novo-parkiraliste-karlo-rojc-sjeverUređenjem zapuštene površine na sjevernoj strani Centra gradskih udruga Rojc, tijekom 2011. godine stvoreno je novo parkiralište koje nudi 87 uređenih parkirnih mjesta. Vrijednost investicije iznosi 827 tisuća kuna, a uređenjem parkirališta Karlo Rojc jug na kojem se nalazi 347 parkirnih mjesta, Grad Pula je osigurao ukupno 434 parkirna mjesta koja prema važećoj odluci Grada Pule nisu obuhvaćena sustavom naplate.

.

 

 

Puštena u promet “Nova pulska zaobilaznica”

pustena-u-promet-nova-pulska-zaobilaznicaPristupna cesta Istarskog ipsilona, dionica Stancija Peličeti – Pomer, odnosno „Nova pulska obilaznica”, otvorena je za promet početkom srpnja 2011. godine. Prometnica vrijedna 172 milijuna kuna dugačka je osam kilometara i ima trostruku funkciju; služi kao pristupna cesta prema najjužnijem dijelu Istre, ali i kao nova pulska obilaznica, pri čemu predstavlja povlašteni itinerar za turistički promet. Otvaranjem ove dionice značajno su smanjene prometne gužve koje su se stvarale u Šijani na samom ulasku u grad. Spojna cesta ima dva prometna traka, a na sjeveru je spojena s Istarskim ipsilonom preko čvora Pula te ima pet križanja s lokalnom cestovnom mrežom, od kojih su četiri kružna toka.

 

Značajni pomak u razvoju muzejsko galerijske djelatnosti

znacajni-pomak-u-razvoju-muzejsko-galerijske-djelatnostiU srpnju 2011. godine u starogradskoj jezgri otvoren je Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca za što je najzaslužniji Arheološki muzej Istre. Grad Pula i Arheološki muzej započeli su zajednički oblikovati programsku koncepciju, a dosad održane izložbe i koncerti potvrđuju da su kultura i Grad dobili iznimno dragocjen multimedijalni prostor.

Grad Pula i Istarska županija tijekom 2011. godine pristupili su realizaciji uređenja zgrade Stare tiskare za potrebe Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata u kulturi kojim se Pula potvrđuje kao središte kulturnih zbivanja Istarskog poluotoka, a suvremenoj umjetnosti Istre daje se mjesto koje i zaslužuje.

 

Projekt Dolcevita

projekt-dolcevitaPula je grad bogate povijesne i spomeničke baština čija stara jezgra obiluje vrijednim građevinama od kojih su mnoge nagrizene zubom vremena. Stoga je Grad pokrenuo projekt sustavne obnove i uređenja gradskih pročelja Dolcevita kako bi se osvježio izgled starog grada i odjenulo mu se novo, živopisno ruho. Prve fasade obnovljene su u Ulici Sergijevaca 18 i 43, Kapitolinskom trgu 1 i Maksimilijanovoj 2. Ovaj projekt obuhvatio je i zgradu na lokaciji Forum 11, no radovi na ovom objektu su zasada odgođeni na zahtjev samih stanara. Nakon drugog poziva građanima da se uključe u projekt obnove fasada, pristiglo je 28 zahtjeva za obnovu unutar starogradske jezgre koje se razmatraju od strane nadležnog Povjerenstva. Projekt Dolcevita sufinanciran je od strane Grada Pule, pulske Turističke zajednice i samih suvlasnika.

 

Započeli radovi na proširenju groblja Monte Giro

zapoceli-radovi-na-prosirenju-groblja-monte-giraRadovi na proširenju i uređenju gradskog groblja Monte Giro započeli su krajem listopada 2011. godine. Proširenjem na dvije lokacije neposredno vezane uz stari dio groblja, bit će osiguran prostor za 1123 nova ukopna mjesta. Ukupna vrijednost izgradnje procjenjuje se na 9 milijuna kuna, pri čemu će na 5.500 m2 površine biti uređene 372 zemljane parcele, 200- tinjak grobnica te više od 500 različitih tipova niša. Novouređeni prostor gradskog groblja imat će i 50-ak četvornih metara prostora za posipanje pepela.

.

 

 

Pula – Grad prijatelj djece

pula-grad-prijatelj-djeceTijekom studenog Pula je dobila počasni naziv „Grad prijatelj djece”. Riječ je o najvišem društvenom priznanju svima onima koji su zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta. U Akciji dobrovoljno sudjeluje 88 gradova i općina od kojih su njih 34 dobili počasni naziv. Grad Pula je prvi i zasad jedini grad u Istarskoj županiji koji je dobio priznanje za ovakvu vrstu djelatnosti, budući da sustavno osmišljava aktivnosti za djecu, podižući tako kvalitetu njihova života.

.

 

 

Županijski centar za gospodarenje otpadom “Kaštijun”

zupanijski-centar-za-gospodarenje-otpadom-kastijunU prosincu 2011. godine potpisan je Ugovor o izvođenju radova na Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun. Vrijednost ugovora je 29,2 milijuna EUR, od čega će se 14,1 milijuna EUR sufinancirati iz odobrenih sredstava EU – IPA fondova. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će 5 milijuna EUR, dok će Istarska županija pomoći sa 10,1 milijuna EUR osiguranih putem kredita Europske investicijske banke. Ugovorom je definirana izgradnja suvremenog odlagališta otpada s pratećom infrastrukturom, postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Na taj način sustav gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji uredit će se u skladu s najvišim europskim i svjetskim ekološkim standardima.

 

Plinofikacija Pule

PlonifikacijaPlinofikacija Pule jedan je od strateških projekata od vitalnog značenja za gospodarski razvoj i zaštitu okoliša. Njegovom realizacijom Pula dobiva kvalitetniji, čišći, i u konačnici jeftiniji energent te pouzdanu opskrbu plinom, što je posebno značajno u zimskim mjesecima.

Tijekom proteklih godina užurbano se radilo na prilagodbi zastarjele postojeće plinske mreže za prelazak na prirodni plin u gotovo svim gradskim četvrtima. Radovi su izvedeni u ukupnoj dužini od 27 km. Završena je plinofikacija sljedećih gradskih naselja: Monte Giro, Vidikovac, Nova Veruda, Šijana, dijelovi ulice Prekomorskih brigada, Verudela i Veruda, područja Krležine i Rizzijeve te je u potpunosti plinoficirano naselje Monvidal s približno 10 km nove plinske mreže. Započeti su radovi na plinofikaciji Šišanskog naselja, Verude, Valmada i naselja Sisplac. Procesom plinofikacije na prirodni plin je priključeno oko 3.500 domaćinstava i 150 tvrtki. Ovi brojevi rastu svakog dana te je sve više naših sugrađana koji su prepoznali prednosti ovog najpovoljnijeg i ekološki najčišćeg energenta. U sklopu redovnog održavanja na području oko Osnovne škole Veli Vrh provedeni su pripremni radovi za plinofikaciju naselja koja se planira za 2013. godinu. Izveden je pllnovodni priključak za Dječji vrtić Centar u Ulici Rižanske skupštine te je plinoficirana Carinska zona u Luci Pula. Postavljeni su plinovodi u gradskoj četvrti Busoler, u nastavku Ulice Istarskog razvoda, dijelu Ulice Kaštanjer I Ulice Jasne Crnobori. Rekonstruirani su plinovodi u jednom dijelu Kolodvorske ulice, Coattove, Brljunske I Ulice Olge Ban u ukupnoj dužini od 1,8 km.

 

Nastavljena gradnja kanalizacije

Nastavljena gradnja kanalizacijeOsnovna svrha izgradnje kanalizacije je zaštita okoliša, prvenstveno pulskog zaljeva te revitalizacija tog područja čime bi se omogućio svekoliki razvoj i širenje grada. Izgradnja kanalizacije je, naime, neophodna i kako bi se moglo pristupiti realizaciji projekta gradske rive. Tijekom 2011. dovršene su dvije, od ukupno šest, dionica koje je potrebno sagraditi kako bi se dovršila izgradnja obalnog kolektora. Tako je završena izgradnja crpne stanice „Veli Vrh” vrijedna 3,4 milijuna kuna. Dovršeni su i radovi na dionici „Šijanski kolektor” u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna . U tijeku je izgradnja tlačnog voda crpne stanice Veli Vrh vrijednog 850 tisuća kuna, čime će se ova posljednja u nizu izgrađenih crpnih stanica spojiti s prethodno izgrađenom kanalizacijom Kolodvorske ulice. Radovi na izgradnji ovih dionica financirani su bespovratnim sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

 

Izgradnja komunalne infrastrukture

izgranja-komunalne-infrastruktureU tijeku 2011. godine izdvojena su značajna sredstva za uređenje grada i održavanje komunalne infrastrukture. Izveden je niz radova od kojih valja istaknuti rekonstrukciju Ulice Veruda i Uskočke ulice. U gradskoj četvrti Šijana započela je izgradnja Japodske ulice na mjestu križanja s Ulicom Bože Gumpca, a vrijednost svih radova iznosi 2.680.000,00 kn. Kroz program uređenja komunalne infrastrukture dovršeni su radovi pojačanog održavanja nogostupa u Grožnjanskoj ulici kao i radovi na dijelu ogranka Japodske ulice. U Amfiteatarskoj ulici, Ulici Vidikovac, Trgu Sv. Tome te Istarskoj ulici izvršena je sanacija nogostupa sa zamjenom rubnjaka. Nogostupi su uređeni i na dijelu Kolodvorske ulice dok su u cijelosti obnovljeni asfaltni zastori u Stankovićevoj, Rakovčevoj, Grožnjanskoj, Mardeganijevoj, Krležinoj te Ulici Vidikovac.U samom središtu grada, na pulskoj tržnici, dovršena je rekonstrukcija ulaza na parkiralište iz Smaregline ulice te je popločan ulaz u zgradu tržnice sa strane Fontičke ulice. Vrijednost ove investicije iznosi 200.000 kuna. Pješački prijelazi prilagođeni su osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti na svim lokacijama na kojima su se izvodili radovi, odnosno uklonjene su ili prilagođene sve arhitektonske barijere na javnim površinama.

 

Više od 3 milijuna kuna za oborinsku odvodnju

vise-od-3-milijuna-za-oborinsku-odvodnjuGrad Pula nastavio je s rješavanjem problema plavljenja dijelova grada pa je tako izrađen Idejni koncept sustava odvodnje za oborinske vode na području grada Pule. Rekonstrukcijom Nazorove ulice, koja je dovršena tijekom 2011. godine započelo je rješavanje problema plavljenja Trga Republike, a rekonstrukcijom sustava za odvodnju oborinskih voda u blizini Doma sportova „Mate Parlov” sanirana je još jedna kritična točka. U pulskom naselju Veli Vrh dovršena je izgradnja Jeromeline Ulice (s raskrižjem ulica Monte Leso i Ruban) pa je time značajno smanjen problem plavljenja nekoliko stambenih objekata uz Vodnjansku cestu. U istom naselju izvedeni su i radovi cjelovite sanacije Creske ulice. Na kritičnim područjima Štinjana, točnije u ulici Šurida, riješen je problem plavljenja izgradnjom mreže u dužini cca. 280,00 m te izgradnjom bunara. Na širem području Vidikovca i Dolinke dovršeni su radovi na sustavu za odvodnju oborinskih voda izgradnjom  100 metara kanala.

 

Pametnim zbrinjavanjem otpada i uređenjem šuma do ljepšeg grada

pametnim-zbrinjavanjem-otpada-i-uredenjem-suma-do-ljepseg-gradaSuradnjom Grada Pule, JU „Natura Histrica” i Hrvatskih šuma – Šumarije Pula, nastavljeni su radovi na uređenju park šuma Šijana i Busoler. Tijekom 2011. godine dovršena je karta pješačkih i trim staza u park šumi Šijana. Na dužini od sedam kilometara, koliko iznosi ukupna duljina dviju novih staza, postavljeni su koševi za smeće i klupice, a park šuma Šijana je, između ostalog, dobila i ugostiteljski objekt, sanitarni čvor, čišći okoliš, a postavljane su i nove edukativne i tabele s obnovljenom signalizacijom.

.

 

 

Selektivno prikupljanje otpada

selektivno-prikupljanje-otpadaRazvoj i unaprjeđenje sustava selektivnog prikupljanja otpada, uz sve veću ekološku svijest građana Pule, doveli su do značajnog smanjenja ukupne količine komunalnog otpada. Tijekom 2011. godine nastavilo se s projektima „Zeleni otoci” i „Od vrata do vrata” u gradskim mjesnim odborima Nova Veruda i Veli Vrh. U Šijani, na parkiralištu nasuprot bivše robne kuće „Standa”, postavljen je podzemni zeleni otok odnosno, set od tri podzemna kontejnera za selektivno odlaganje otpada i to za staklo, PET i MET ambalažu te papir. Na području gotovo svih mjesnih odbora grada Pule postavljeno je 14 kontejnera za odlaganje odjeće, obuće i igračaka čime je znatno smanjen odvoz tekstilnog materijala na odlagalište Kaštijun. Tako je prikupljeno oko 18 tona tekstila, obuće i igračaka koji se recikliraju ili prosljeđuju udrugama koje pomažu socijalno ugroženim obiteljima i obiteljima s teško bolesnom djecom.

 

Projekt 1.000.000,00+ za poticanje razvoja pulskog gospodarstva

projekt-1m-za-poticanje-razvoja-pulskog-gospodarstvaPočetkom siječnja 2012. Grad Pula započela je provedbu projekta poticanja razvoja pulskog malog gospodarstva 1.000.000,00+ za dodjelu bespovratnih potpora grada. U sklopu projekta pulskim poduzetnicima dodijelit će se milijun kuna kao potpora za razvoj iz Proračuna za 2012. godinu, i to iz sredstava poreznih prihoda koje u njega uplaćuju gospodarski subjekti. Na ovaj način će se sredstva prikupljena od gospodarskih subjekata koji djelatnost obavljaju na području Pule vratiti gospodarstvo u vidu potpora.

Potpore će se dodjeljivati kroz: potpore za novo zapošljavanje, potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju, potpore za početnike, potpore za ulaganje u standarde kvalitete i potpore za korištenje obnovljivih izvora energije u gospodarstvu. Poduzetnici će također imati mogućnost reprogramiranja naplate dospjelog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, a ciljevi programa između ostalog uključuju: ulaganje poduzetnika u inovacije i tehnologije, samozapošljavanje mladih, poticanje zapošljavanja radnika izvan turističke sezone, poboljšanje poslovne i ulagačke klime, uključivanje ulagača u razvojne projekte grada te povećanje učinkovitosti suradnje Grada Pule i poduzetnika.

 

Uređenje pulske rive – otvaranje Pule moru

uredenje-pulske-rive-otvaranje-pule-moruGrad Pula je, u suradnji s Društvom arhitekata Istre – Societa architetti dell Istria (DAI-SAI), početkom 2011. godine raspisao javni natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja za uređenje pulske rive. Nakon pomnog razmatranja i ocjenjivanja radova, sukladno Pravilniku o natječajima s područja arhitekture i urbanizma, ocjenjivački sud prvu nagradu dodijelio je Studiju BF d.o.o. iz Zagreba. Prilikom izrade idejnih rješenja posebno se vodilo računa o ciljevima uređenja Rive, a to su osiguranje uvjeta za svakodnevni život građana, vraćanje „morskih” gospodarskih funkcija te ponovna uspostava odnosa između grada i mora.

U ožujku 2012. potpisan je ugovor o izgradnji obalnog kolektora – glavnog kolektora Riva: II faza – Flaciusova ulica, III faza – Pula Centar. Izgradnja sustava odvodnje Pule provodi se kroz projekt Jadran, a financirana je sredstvima Svjetske banke. Vrijednost projekta iznosi 45,3 milijuna kuna, odnosno 56,6 milijuna kuna s PDV-om.

Radovi na izgradnji obalnog kolektora i novog sustava odvodnje koji prethode uređenju rive započeli su 16. travnja 2012. s procjenom trajanja od 17 mjeseci.

 

Obnovljeno košarkaško igralište Doma braće Ribar

obnovljeno-kosarkasko-igraliste-doma-brace-ribarSredinom ožujka 2012. Javna ustanova Pula Sport završila je radove na sanaciji sportskog igrališta kod Doma braće Ribar. Povećane su dimenzije terena za igru, obnovljena sportska oprema na samom igralištu te postavljen novi asfaltni sloj i ograda.

.

.

 

 

Izgradnja POS-ovih stanova na području Pule

izgradnja-pos-ovih-stanova-na-podrucju-pulePolaganjem kamena temeljca na zemljište u Ulici Jurja Žakna u Šijani započela je 22. svibnja 2012. izgradnja dviju stambenih zgrada sa 65 stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS), a postavljeni rok za njihovu izgradnju je 16 mjeseci.

Investicija je vrijedna 29,2 milijuna kuna, u čemu Grad Pula sudjeluje sa 6,2 milijuna kuna, odnosno s 183,5 eura po kvadratu kroz zemljište i komunalnu naknadu te s državnim učešćem od 6,5 milijuna. Predviđena vrijednost izgradnje (projektiranje, građenje, nadzor) iznosi 23 milijuna kuna s PDV-om, a izvođač radova je križevački Radnik, odabran javnim natječajem koji je provela državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

 

Puštena u pogon dva revitalizirana bunara

pustena-u-pogon-dva-revitalizirana-bunaraPulski Vodovod u suradnji s Hrvatskim vodama i ostalim istarskim vodovodima u nastojanju da poboljša vodoopskrbu na području grada Pule, 2. srpnja 2012. pustio u pogon dva revitalizirana bunara – Tivoli i Campanož. Riječ je o bunarima koji zajedno daju 50 litara u sekundi vode, a obnovljeni su kako bi pomogli u sprječavanju posljedica suše te olakšali vodoopskrbu u vrijeme pojačane potrošnje vode za trajanja turističke sezone.