Pula, ti i ja 2009 – 2013


Nove prometnice i parkirališta rješavaju pulske prometne probleme

U sljedeće četiri godine nastavljamo s rješavanjem prometnih problema. Proširujemo zaobilaznicu na četiri trake, izgrađuje se veliki kružni tok u Šijani, izgrađuje se nastavak istarskog Y prema Medulinu što će rasteretiti promet u Puli. Nastavljamo izgradnju i uređenje ključnih gradskih prometnica za rasterećenje prometa prema Srednjoročnom planu izgradnje prometnica. Rješavamo problem parkiranja u gradu izgradnjom novih parkirališta i parking kuća u širem centru grada (Marsovo polje, Dobricheva ulica, “Žuta škola”, Karolina, …).

Novi vrtići i škole, sveučilište i stanovi pretvaraju Pulu u grad mladih

01U sljedeće četiri godine gradimo dva nova vrtića i jednu novu školu. Gradi se vrtić u Šijani i vrtić na Velom Vrhu koji će omogućiti upis više djece u vrtiće. Ulaže se u opremanje postojećih dječjih vrtića i njihovu modernizaciju. Gradi se osnovna škola Veli Vrh te se stvaraju uvjeti za jednosmjensku nastavu u svim osnovnim školama u Puli. Grade se nova dječja igrališta koja se uređuju i opremaju modernim dječjim igralima, najvišeg stupnja sigurnosti.
Nastavljamo s razvojem Sveučilišta “Juraj Dobrila” izgradnjom studentskog doma, restorana i modernog sveučilišnog kampusa. Omogućavamo studentima dodatne pogodnosti, s ciljem da Pula postane studentski grad – grad znanja. Krećemo sa izgradnjom stanova po modelu POS (poticana stanogradnja), kako bi mladi lakše riješili stambeno pitanje i zadržali se u Puli.

Nova infrastruktura za razvoj grada

02U sljedeće četiri godine dovršavamo izgradnju novog kanalizacijskog sustava. Gradi se obalni kolektor koji će ispuste kanalizacije, koji trenutno završavaju u pulskoj luci, preusmjeriti na pročistač i u potpunosti očistiti pulski zaljev.

Nastavljamo izgradnju plinske mreže i prirodni plin dolazi u sva pulska domaćinstva i gospodarske pogone. Osiguravamo pristupačan i čist energent, uz sigurnost opskrbe kao preduvjet razvoja gospodarstva i sigurnosti građana u zimskim mjesecima. Nastavljamo s projektom selektivnog prikupljanja i recikliranja otpada “Zeleni otoci”. Cilj je da se najmanje 25% od ukupne količine otpada odvojeno prikupi i reciklira. Uređujemo prometnice, postavljamo javnu rasvjetu i kanalizaciju u rubne gradske četvrti čiji razvoj tijekom prošlih vremena nije pratio razvoj potrebne infrastrukture. Cilj nam je da sve gradske četvrti imaju jednaku razinu komunalne opremljenosti.

Serijom kulturnih projekata Pula postaje živi grad

03U sljedeće četiri godine kreće serija kulturnih projekata za Pulu koja živi i mimo ljetnih mjeseci. Pula se mora probuditi i ponuditi cjelogodišnje kulturne sadržaje u gradu za sve građane. Jačamo postojeća događanja te proširujemo kulturnu ponudu grada novim događajima. Stvaramo kulturni identitet grada koji treba biti živ i aktivan tijekom cijele godine. Oživljavaju se usponi u starom gradu kao i Kaštel koji mora živjeti od 0 do 24.

Stavljamo poseban naglasak na urbani i alternativni štih koji je Pula oduvijek imala i njegovala. Aktivno sudjelujemo u razvoju Rojca kao pravog rasadnika kreativnosti i novih inicijativa. Stavljamo u funkciju novi galerijsko-muzejski prostor iznad Gradske knjižnice i čitaonice te nastavljamo sa radom na osnivanju Muzeja suvremene umjetnosti Istre u Puli. Razvijamo inicijativu da Pula postane Europski grad kulture 2020. godine.

Uređenjem Rive i pulskog zaljeva Pula se vraća moru

U sljedeće četiri godine krećemo s uređenjem Rive i oživljavanjem cijelog pulskog zaljeva. Pula se mora vratiti moru. Riva postaje mjesto okupljanja i druženja Puljana, mjesto gdje se ugodno provodi slobodno vrijeme kako i priliči gradu na moru. Uredit će se kupališta Stoja i Valkane kako bi im se vratio njihov nekadašnji sjaj.

Nova bolnica i centar za treću dob pružaju sigurnost građanima Pule i Istre

06U sljedeće četiri godine izgraditi će se i moderno opremiti nova Opća bolnica Pula, čime će se osigurati visoka kvaliteta zdravstvene zaštite građanima Pule i Istre. Gradimo veliki Gerontološki centar, dom za stariju populaciju, u kojem će se organizirati brojne usluge, od kvalitetnog smještaja za one kojima je pomoć zajednice najpotrebnija do svih oblika pomoći u vlastitom domu. Takvom ustanovom riješiti ćemo brojne probleme naših starijih sugrađana i njihovih obitelji.

Poboljšavamo i unaprjeđujemo skrb o našim sugrađanima, posebno o osobama s posebnim potrebama kao i građanima treće životne dobi. Svojim strateškim planovima predvidjeli smo potpore brojnim institucijama i udrugama civilnog društva koje razvijaju programe i projekte socijalne skrbi.

Novi sportski objekti i Šijanska šuma za sport i rekreaciju

U sljedeće četiri godine izgraditi ćemo gradski bazen i dovršiti nogometni stadion “Aldo Drozina” koji postaje moderan stadion na kojem će utakmice igrati i hrvatska nogometna reprezentacija i prvoligaški klub iz Pule. Unaprijeđujemo program financiranja sportskih klubova s naglaskom na rekreativni, školski i natjecateljski sport. Gradimo još jednu školsku sportsku dvoranu kako bismo omogućili svim školarcima bavljenje sportom. Nastavljamo sa daljnjim uređenjem park šume Šijana, kako bi postala ono što i zaslužuje “kraljevska šuma” u kojoj svoje slobodno vrijeme provode svi, od najmlađih do najstarijih, sa sadržajima dostupnim svim građanima.

Uređenjem parkova i fasada do ljepšeg i zelenijeg grada

U sljedeće četiri godine nastavljamo sa uređenjem gradskih parkova kroz projekt “Zeleni otoci” uvođenjem sustava za navodnjavanje. Nastavljamo sa uređenjem Starog grada, kroz uređenje fasada putem novog programa sufinanciranja za stanovnike Starog grada. Nakon Foruma nastavljamo uređenje Kandlerove ulice i ulice Sergijevaca. Uređujemo Trg kralja Tomislava na Verudi, u sklopu kojega će se urediti nova tržnica, dječja igrališta, prostori za odmor i opuštanje građana.

Suradnjom gospodarstva, sveučilišta i grada do novih radnih mjesta

U sljedeće četiri godine nastavljamo sa sufinanciranjem kredita za gospodarske programe, kako bi potakli razvoj i olakšali poslovanje. Osiguravamo prostorne preduvjete za razvoj novih gospodarskih aktivnosti osnivanjem poduzetničkog inkubatora Sv. Polikarp u sklopu kojega djeluje i inkubator pulskog sveučilišta.U suradnji s okolnim općinama i Gradom Vodnjanom unaprjeđujemo poslovne zone u okolici Pule s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i povećanja zaposlenosti.

Informatizacijom do bržih i dostupnijih usluga građanima

Uvodimo zajednički račun za usluge komunalnih poduzeća te nastavljamo sa racionalizacijom poslovanja gradskih poduzeća i podizanjem kvalitete usluga. S tim ciljem i nastavljamo objedinjavanje pojedinih funkcija gradskih poduzeća i ustanova kako bi se postigle što veće uštede. Nastavljamo s informatizacijom rada gradske uprave putem sustava e-Pula, uvođenjem istoga i u gradska poduzeća i ustanove. Putem e-Pula omogućiti ćemo građanima pristup uslugama grada i gradskih poduzeća i ustanova putem weba, te i tim putem ubrzati rad i smanjiti čekanja građana.

Krenuli smo… i sad nema stajanja!


2 komentara

  1. Mr. Marbles

    Ne govori se puno o JGP-u koji, unatoč, teba priznati, značajnim pomacima, i dalje nije zadovoljavajuć. S obzirom na odnos broja raspoloživih i dnevno korištenih autobusa u najjačoj špici (37:25, tj. 37:28), usluga bi se već u sadašnjim okolnostima mogla značajno poboljšati – prvenstveno dodavanjem po jednog autobusa na linije 1, 2 i 3, te još po jednog na 4, 5 i 6. Takđer, mislim da bi se dosta postiglo ukidanjem linije 8 i njezinim uključenjem u jugoistočni dio produžene linije 5 (tako da ista ide rutom Šrinjan-Prekomorskih brigada-43. istarske divizije-Giardini-Trg Republike-Kranjčeviećva-Rizzijeva-Prekomorskih brigada-Premanturske-Valdebek-Monte Magno). Na taj način bi Valdebek iMonte Magno dobili jaču autobusnu vezu (što zbog ogromne izgradnje trebaju), a Vidikovac interval polazaka od 7 autobusa na sat (što sada nema i tako je zakinut u odnosu na Verudu, Stoju i Šijanu kao pandan-kvartove).
    Ndalje, nužno bi bilo uvesti noćne inije JGP-a. Za početak barem četvrtkom, petkom i subotom – jednu kružnu gradsku (Šijana-43. istarske divizije-Giardini-Arsenalska-Katalinića Jeretova-Valkane-Veruda-Vidikovac-Radićeva-Trg Republike-Stankovićeva-Koparska-Šijana) s intervalima polazaka od svakih 45 minuta (dovoljan 1 autobus), te jednu prigradsku na relaciji Pula-Medulin (4. najopterećenija linija Pulaprometa) s intervalia polazaka od svakih sat do sat i 15.
    Nadam se nekom komentaru..

  2. Mr. Marbles

    btw, isprike na tiskarskim greškama, tastatura mi otkazuje poslušnost.. A i ja sam malo brzoplet.. E, zaboravio sam spomenuti još jednu prednost reorganizirane linije 5 – polasci za Vidikovac s Giardina, koji su dosad bili mogući jedino obilazno, preko Verudele..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>