Pula u top 10 hrvatskih turističkih destinacija

Pulski turizam, unatoč još uvijek velikim manama, iz godine u godinu bilježi rekorde. Nakon što je u 2014. godini prvi put premašena brojka od milijun i pol noćenja (1,52 milijuna noćenja) prošla je godina donijela još sjajnije rezultate, točnije 1.617.529 noćenja u gradu drevne Arene.

Kako je često isticala direktorica Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj, povećanje broja postelja u privatnom smještaju rezultiralo je povećanjem ponude i automatski su brojke rasle do “neslućenih” visina, a to zasigurno nije kraj turističkom rastu Pule.

Najveći istarski grad u prošlosti se, za razliku od drugih istarskih i hrvatskih turističkih središta, bazirao na jaku industriju i brodogradnju. No, u posljednjih nekoliko godina jača turizam i koriste se prednosti velikog bogatstva kulturne i prirodne baštine, lokacija i blizina zračne luke. Loša željeznička i brodska povezanost još uvijek su velike mane pulskog turizma, kao i velik, turistički neiskorišten, prostor na kojem se tek treba dogoditi turistički razvoj.

No, i kao takva, Pula se probila u Top 10 hrvatskih destinacija, ostvarujući bolje rezultate od nekih, u skorijoj prošlosti, zvučnijih destinacija. Rast od osam posto više dolazaka i šest posto više noćenja, pokazuju da je Pula na pravom putu da ovaj segment gospodarstva dodatno naraste.

Kao i uvijek, najvjerniji gosti dolaze iz Njemačke. Više od 53 tisuće Nijemaca ostvarilo je u prošloj godini preko 381 tisuću noćenja što je porast od dva posto u odnosu na rekordnu 2014. godinu. Već je poznat povratak Talijana hrvatskoj strani jadranske obale pa je tako u prošloj godini 33,5 tisuće talijanskih gostiju ostvarilo više od 163,6 tisuće noćenja što je porast od 17 posto u odnosu na 2014. godinu.

Zahvaljujući štinjanskim festivalima Velika Britanija je upoznala Pulu pa je prošle godine stiglo 21,1 tisuću gostiju s Otoka te su ostvarili preko 124,7 tisuća noćenja što je porast od 15 posto. Tako su s treće pozicije izgurali još jedne vjerne goste, Austrijance, kojih je u Pulu stiglo više od 24 tisuće. Oni su ostvarili preko 123 tisuće noćenja što je porast od 11 posto u odnosu na godinu dana ranije. Slovenaca je, pak, prošle godine pristiglo 20,5 tisuća, a ostvarili su 92 tisuće noćenja što je porast od 12 posto u odnosu na 2014. godinu.

Veliki rast noćenja ostvarili su gosti iz Poljske (10 posto) i Mađarske (17 posto), tradicionalni veliki odaziv je Čeha, a čak ni slabiji rezultati gostiju iz Francuske, Belgije, Nizozemske, Švicarske, Danske i Švedske nije mogao zaustaviti rekordnu pulsku turističku sezonu.

Posebno jer je sve više gostiju iz Srbije i Španjolske te, posebno je važno istaknuti, Sjedinjenih Američkih Država odakle je pristiglo 4,8 tisuća gostiju koji su ostvarili 16,5 tisuća noćenja. To je porast od čak 33 posto. A tu se može nadodati i dolazak preko tisuću i pol Kanađana, pa je očito da i Sjeverna Amerika upoznaje Pulu.

Plan – preći dva milijuna noćenja

Svi ovi sjajni rezultati u skorijoj budućnosti trebali bi doživjeti dodatnu ekspanziju jer nedavno izrađena Strategija razvoja turizma 2016 .- 2020., radni dokument na čak 250 stranica, jasna je smjernica na koji bi se način trebao razvijati pulski turizam u narednih pet godina. Uključeno je tu broj kapaciteta, investicija, potrošnja, noćenja te unaprjeđenje turističkih proizvoda, turističke infrastrukture i promocije. Pula bi tako za pet godina trebala biti među vodećim destinacijama sa svojom raznolikom ponudom, atraktivnom obalom i prirodnim bogatstvima. Do 2020. godine, naime, namjerava se planiranim investicijama realizirati dodatnih 15,296 ležajeva (bez privtanog smještaja) što bi rezultiralo ukupnim kapacitetom od 26,687 kreveta kod pravnih osoba. Jednako tako, očekuje se rast privatnog smještaja. Procjena je da će tada broj ležajeva biti 26,841, a s tim brojem, uz sadašnju popunjenost, Pula bi dosegla brojku od gotovo 2,3 milijuna.

Planirani novi ležajevi

Prema prostornim planovima maksimalan kapacitet Pule je 20 tisuća ležajeva bez privatnog smještaja, međutim planirane investicije na Saccorgiani (do 1,910 kreveta), na Muzilu ( oko 2,270 postelja), Valovinama (do 962 ležaja), te na Puntiželi i hidrobazi (1,200 ležaja, odnosno 1,390 ležajeva), kao i na Stoji (do 400 ležaja), te manji obiteljski hoteli visoke kategorije (do 580 ležajeva), trebali bi brojke pulskog turizma vinuti na sma vrh.

Izvor: Glas Istre, 08.01.2016.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>