Najmanje 20 američkih i njemačkih kompanija zainteresirano za Muzil

Jedan od najvećih turističkih projekata u Hrvatskoj, pulski Muzil, postaje novi magnet za ulagače. Kako doznajemo, interes za ulaganjem na Muzil pokazuje više stranih kompanija, a među njima je najviše – američkih.

– U ovom trenutku postoji najmanje 20 američkih developerskih kompanija, koje žele ulagati na Jadranu, pa tako i na Muzilu. Osim Amerikanaca, interes za Muzil pokazuju i njemačke kompanije – otkrio nam je jedan upućeni sugovornik iz turističkog biznisa.

Informacije o interesu Amerikanaca za ulaganjima na Muzilu potvrdilo nam je i nekoliko sugovornika iz Vladinih i lokalnih krugova. Naravno, u ovom je trenutku nemoguće reći koliko će prijava stići na adresu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), s obzirom na to da je natječaj otvoren do veljače 2016.

Prijave DUUDI-ju

Među potencijalnim ulagačima najčešće se neslužbeno spominje G2 Investment Group iz New Yorka. Oni su, objašnjava jedan naš sugovornik, interes za ulaganjima u Muzil pokazivali još prije nekoliko godina. Za Muzil ih je navodno pokušao zainteresirati i sam bivši istarski župan, sada zastupnik u Europskom parlamentu, Ivan Jakovčić. No, ima, tvrde upućeni, i drugih. Osim nekoliko njemačkih tvrtki, zanimanje navodno pokazuju i pojedini domaći veliki igrači. Ipak, o imenima u ovom trenutku, dok je još otvoren natječaj, nitko ne želi govoriti.

Konzorcij ili sami

Upravo zbog veličine prostora i iznosa investicija, dio upućenih smatra da će se na Muzilu skupiti vjerojatno više investitora, a ne samo jedan. Moguće je, ističe jedan naš izvor, da se oni udruže u konzorcij ili da ulažu samostalno. No, pojavi li se neki veliki igrač iz turističkog biznisa, nije isključeno ni da projekt odradi samo jedan ulagač.

ŠTO JE U NATJEČAJU?

U planu je resort s 2270 kreveta

Poluotok Muzil nekadašnji je vojno-regrutni centar u Puli. Prema prostornim planovima potencijalni turistički resort može imati do 2270 kreveta, plažni kompleks i golf-igralište sa 18 rupa. Moguća je i gradnja više objekata mješovite namjene, marina sa 380 vezova, javna garaža i kongresni centar. Kao i u projektu Kupari, investitor će dobiti pravo građenja uz koncesiju od 99 godina. Lokalna samouprava više je puta iskazala nezadovoljstvo što natječaj za Muzil nije raspisan ranije jer je riječ o bivšoj vojnoj imovini koja je još u rujnu 2011. označena kao neperspektivna. Usprotivile su se i udruge, poput Zelene Istre, koje smatraju da je riječ o prevelikom terenu.

Izvor: Jutarnji list, 07.12.2015.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>