Cjelokupni sustav Grada Pule u šest mjeseci 2015. smanjio potraživanja za 9 milijuna kuna

U odnosu na prvo polugodište 2015. godine dug građana i pravnih osoba po izvornim prihodima prema Gradu Puli i komunalnim trgovačkim društvima i javnim ustanovama smanjen je za 6,1 posto, sa 148,1 milijun kuna na 138,9 milijuna kuna, prema podacima u danas objavljenom konačnom izvještaju za 2015. godinu o stanju nenaplaćenih dospjelih potraživanja.

Grad Pula je podatke objavio na svojim službenim internetskim stranicama www.pula.hr. Na dan 31. prosinca 2015. godine, ukupna potraživanja prema Gradu Puli iznose 102,1 milijuna kuna, a ako se tom iznosu odbije 7 milijuna kuna naknade za uređenje vode koja nisu prihod Grada, ukupna dospjela potraživanja Grada Pule iznose 95,1 milijuna kuna. Ovaj iznos Gradu duguje 13.400 građana, u iznosu od 40,6 milijuna kuna, dok 2.143 pravnih osoba duguje 54,5 milijuna kuna.

„U proteklih pet godina dug prema Gradu Puli smanjen je za 55,1 milijun kuna, što je posljedica neprestanog rada nadležnih gradskih službi koje čine sve što zakonski mogu kako bi ubrzali procese naplate dugovanja prema gradskom proračunu. Ove brojke pokazuju i da je osnivanje gradskog tima 2010. godine za naplatu dugovanja polučilo svoj dugoročan cilj koji se danas očituje u brzoj i pravodobnoj naplati duga prema Gradu Puli. Zadovoljan sam i tempom naplate potraživanja u gradskim poduzećima i javnim ustanovama jer su konačne brojke za 2015. godine pokazale da i oni dobro rade svoj posao i redovito naplaćuju svoja potraživanja,“ izjavio je gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić.

Građani i pravne osobe su, uz dugovanja prema Gradu Puli, s 31. prosincem 2015. godine duguju i tvrtkama u vlasništvu Grada 59,8 milijuna kuna, a javnim ustanovama 1,7 milijuna kuna. Kada se od dospjelih potraživanja u poslovnim knjigama trgovačkih društava odbije 17,5 milijuna kuna prolaznih stavki, fizičke i pravne osobe duguju pulskim trgovačkim društvima za njihove izvorne prihode 42,3 milijuna kuna. Prolazne stavke su, primjerice, potraživanja sredstava kroz naknade za izgradnju komunalne infrastrukture koja nisu prihodi trgovačkih društva koja ih prikupljaju putem svojih računa, kako za druga komunalne tvrtke tako i za tvrtke izvan sustava Grada Pule.

Podaci se objavljuju zbirno i bez navođenja podatka o dužnicima budući da je Ministarstvo financija stava da prema odredbama Općeg poreznog zakona jedinice lokalne samouprave nisu ovlaštene objavljivati popis dospjelih i nenaplaćenih dugova u drugom obliku. Podaci o dospjelim dugovanjima prema Gradu Puli te javnim poduzećima i javnim ustanovama i ubuduće će se objavljivati na internetskim stranicama Grada Pule svakih šest mjeseci.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>